Online alışveriş hızla yükselen bir trend. Peki insanların online alışverişe bakış açıları, yaklaşımları ne? Yapılan araştımalar bizi ilginç ve beklediğimizden daha yüksek sonuçlara ulaştırıyor.
Online alışveriş tedbirli, kolay ve hızlıdır. Geleneksel, dört duvar mağazaları ziyaret etmek yerine sanal kartlarını doldurmaları şaşırtıcı değildir. Online alışveriş bizi sıralardan, kalabalıklardan, seyahat masraflarından ve park sorunundan kurtarır.
Bir pazar araştırma şirketi (Lab42) tarafından gerçekleştirilen bir anket; tüketicilerin %66’sının web perakendecilerini tercih ettiğini ortaya çıkarmıştır. Ankete katılanların yarısına yakını online alışverişlerinin %73’ünü tamamlamıştır. Alışveriş yapanların %45’i mağazadan alışveriş etmek yerine online alışverişi tercih ediyor.
Alışveriş meraklıları da alışveriş için internet ve mobil mağazalara yönelmişlerdir. Nielson’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı somuçlar göre de Amerikalı akıllı telefon sahiplerinin %50’ye yakını her ay alışveriş aplikasyonları kullanmaktadır. Bunları da daha çok eBay, Amazon, Groupon ve LivingSocial’s mabil mağazalarında tercih etmektedirler. 45 milyon civarında akıllı telefon kullanıcısı her ay alışveriş ve ticaret aplikasyonu kullanmaktadır.
Anket sonuçları, online alıcıların satın alma kararlarını nelerin etkilediğini de göstermektedir.
Anket yapılan 500 kişinin, “neden online alışveriş yaptıkları” sorusuna verdikleri cevaplar aşağıdaki gibidir:
Her 5 kişden 4’ü online alışverişin daha çok seçenek sunduğunu,
Her 10 kişiden 7’si online alışverişin daha iyi satış ve promosyon sağladığını,
Her 3 kişiden 2’si daha ucuz olduğu için online alışveriş yaptıklarını söylemişlerdir.
Bir şeyi satın almaya karar vermenizi ne etkiler?
1) Olumlu tüketici görüşleri
2) Perakendecinin tanıtımı
3) Olumsuz tüketici görüşleri
Online alıcıların %45’i gidip kendileri almayacakları şeyleri satın almışlardır.
Kargo;
Kargo ücretsiz ise, o siteden alışveriş yapma olasılığı %96 daha fazladır. Geri iade ücretsiz olarak sağlanıyorsa, o siteden alışveriş olasılığı %87 daha fazladır.
Geri iade;
Online alıcıların %62’si aldıklarını nadiren iade etmektedir. Satın alanların %68’i, aldığı ürünü online mağazaya iade etmeyi tercih ederken; %32’si fiziki mağazaya iade etmeyi tercih eder.
Tüketicilerin %47’si bir markanın sosyal medya sayfasındaki bir iletinin sonucu olarak müşteri hizmetlerinin değişeceğini söylemişlerdir.