Facebook + Instagram anlaşması aksiyon filmlerinde kötü karakterli Facebook’un masum çocuk Instagram’ı kaçırmasına benzetildi. Fakat bu bir film olsaydı bence, görmüş geçirmiş eski bir boksör olan Facebook’un genç, heyecanlı ve istekli Instagram’ı Dünya şampiyonu yapmak için kanatları altına almasına benzetilebilirdi.
Şimdi sakin olalım, derin bir nefes alalım ve neden Facebook + Instagram buluşmasının iyi bir haber olabileceğini düşünelim:
Bu bizim, onlara vermeyiz!
“Facebook bir şeytan”, “hadi hesaplarımızı silip onlara günlerini gösterelim!” tepkileri yağdı haberin duyulduğu ilk saatlerde.
Bu, daha birkaç gün önce Instagram’ın Android kullanıcılarına da açıldığı haberiyle de beslenmiş bir öfkeydi.
Uygulama Kevin Systrom ve Mike Krieger adında iki adam tarafından yapılmıştı. Onların malıydı. Mühendislik mucizesi, zeka ve şansla 8 hafta gibi bir süre içerisinde proje tamamlandı ve App Store’da birkaç saat içerisinde fotoğraf uygulamaları arasında birinci sıraya oturdu.
Başlangıçta, uygulama görünmez bir ‘yalnızca klüp üyeleri girebilir’ havasındaydı ve iPhone kullanıcılarının ellerindeki bir hazineydi. Android kullanıcılarının bu klübe girmesine tepki göstermeleri bundandı.
Android telefonlar iPhone’la aynı kalitede hatta daha kaliteli kameralara sahip olmasına ragmen, iPhone kullanıcıları kendi platformlarının ‘sulandırılmasını’ istemiyorlardı.
Facebook’un Instagram’ı satın aldığı haberi duyulduğunda da aynı şey oldu. Fakat bu kez, Instagram ya gelişecek ya da ölecekti.
Instagram büyük rakipler tarafından daha iyi finanse edilen uygulamalarla kapışamazdı. Instagram Facebook’la böyle bir anlaşma yapmasaydı, belki de bir başka büyük şirket tarafından satın alınacak ve tükenecekti.
Sonuç olarak: Facebook + Instagram, Instagram olmasından daha eftaldir.
Instagram sonsuza kadar özgür kalamayacaktı
Instagram bedava yüklenen bir uygulama. Hiçbir şekilde para kazandırmıyor. Bu zamana kadar yalnızca yatırımcısıyla ilerledi, diğer bir değişle artık yatırımcısının parasını geri ödemek zorundaydı.
Uygulamayı değiştirmek zorunda olmalarına rağmen, örneğin farklı filtreler getirilmesi ya da ara yüzde küçük değişiklikler yapılması sonucunda fanatik kullanıcılarını kızdırabilen bir uygulama, roll-out reklamlarla herkesi kızdırabilirdi.
Elbette, Facebook Instagram’dan para kazanarak 1 milyar dolar yatırımı geri alma arayışına girecektir. Şimdilik, Facebook yatırımı Instagram’a zaman, para ve uygulamayı geliştirmek için destek sağlayacaktır.
Instagram: kusurlu platform
Instagram işe yarıyor çünkü basit bir işleyişi var, doğru. Fakat uygulamanın çok basit oluşu neden tartışılmasın? Özelliklerinin az olması onun gerçek sosyal ve viral potansiyelinin de az olması anlamına gelir.
Şu an bu çok kapalı bir sistem. Eğer Instagram’da çektiğiniz fotoğraflar popüler sayfasında görünmüyor, yani popüler olmuyorsa, sadece sizi takip edenlerle etkileşimde kalabiliyorsunuz demektir. Kullanıcılar fotoğrafları sadece beğenebiliyor ve yorum yapabiliyor. Twitter, Tublr ve Pinterest’te olan Retweet/reblog/repin özellikleri yok.
Birden fazla hesabı yönetmenin bir yolu yok. Gönderileri farklı içeriklerde filtreleme kolaylığı yok – ki Pinterest bu özelliği ile kullanıcıların dikkatini çekmeyi başarmıştı.
Fotoğraflara tag koyulamıyor, kullanıcılara sadece yorumlarda cevap verilebiliyor.
Sonunda Instagram deneyimindeki bu eksikliklerin bir kısmı keşfedilecek ve umarız daha iyi kullanıma sahip bir uygulamaya sahip olacağız.
Instagram ölmüyor
Instagram kullanıcıları Facebook’un Instagram’ı öldüreceğini savunuyor.
Fakat Instagram farklı. Geniş bir kullanıcı havuzu var ve hiç rakibi yok.
Tıpkı Youtube’un Google’ın kanatları altında olması gibi, bu uygulama da bir şekilde bağımsız ilerleyecek. Tıpkı Kevin Systrom’un yazılı açıklamasında söylediği gibi.
Bu Facebook’un iş yapma şekli. Geçmişte Mark Zuckerberg farklı uygulamaları Facebook markası altında toplamayı tercih edebileceğini belirtmişti. Anlaşmanın bir parçası olarak Instagram markayı devam ettirecek ve Facebook’un bağımsız fotoğraf uygulaması olacak.
Facebook’un data kullanımı
Şikayetlerin büyük çoğunluğu Facebook’un dataları kullanacağı yönünde.
Facebook entegresyonu ile Instagram’ın check-in’ler, tagler ve arkadaşlar konularında derinleşebilme olasılığı kullanıcıları Facebook’un bu dataları nasıl kullanacağı konusunda endişelendiriyor.
Gerçek şu ki eğer bağımsız bir şirket olarak kalacaksa, Facebook dataları Instagram’ın daha önce kullandığından daha farklı kullanmayacaktır. Bu kullanımın bir kısmı elbette reklam için fakat aslında bu sosyal entegrasyonun ta kendisi.
Anlaşma mobil Facebook’u da geliştirecek
Facebook’a ayda 450 milyon kullanıcı mobil aygıtla ulaşıyor ve fotoğraf paylaşıyor.
Problem şu ki işleyişi çok kötü. Facebook 1 milyar dolar harcayıp Instagram’ı satın alarak sadece kendi fotoğraf uygulamasını düzeltmedi. Konu sadece filtreler değil, fonksiyonlar. Yüklemenin, paylaşmanın ve değiştirmenin kolaylaşacağı bir fotoğraf uygulaması ile Facebook kısa süre içinde zirvede olacak.
Pelin İnce
pelin.ince@digitalfabrka.com